Monday, July 12, 2021

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

Today kakika nak share pengalaman dapat suntikan vaksin sinovac setelah kalah battle slot vaksin astrazeneca.


So sharing my vaccination experience in PPV Movenpick, KLIA through some pictures I managed to take during my session today.

Incase korang dapat pusat vaksin sama macam kakika movenpick hotel, dan tak tahu direction. Korang boleh klik sini

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

First of all , I prepared ESP before pergi utk lapik perut , sebab I tengok dalam group resident diorang cakap beratur panjang , kena datang at least 2 hours before. Sbb nak elakkan guna toilet kat tempat awam aku mmg minum ESP kenyang and bertenaga

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

9.30am otw ke Movenpick sebab appointment 11.00am

10.00am Dah masuk masjid area, akan nampak anggota RELA jaga dkt zebra crossing

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid
Main entrance

FYI, the PPV (mega PPV) has just opened its door on Monday, 5 July. At the moment the vaccine given at this PPV is SINOVAC. Interval between the first and second jabs is 2 weeks.

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

Quite fast actually the process sebab aku dtg dalam jam 10 pagi and 10.40 dh siap cucuk

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

aku tak ambil gambar during the process sebab dia dh tulis no camera so aku serahkan urusan pada mereka yang buat kerja . Sama mcm time aku makeup pengantin main hp aku marah ( hahaha )

 Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid 
Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid
alhamdulillah blood oxygen 100%  cuma heart rate je tinggi resting time sbb nervous gila !


Ni time observation , utk orang ada critical illness termasuk la asthma, jantung etc . Observation period adalah 30minit kalau mereka yang xde masalah kesihatan observation time cuma 15minit 

Finally mandatory photo booth HAHA

Pengalaman Mendapat Suntikan Vaksin Covid

HAHA aku x ambik gambar pun sbb aku malu nak minta tolong orang ambikkan. but aku edit ni utk kenangan HAHA hello I’m vaccinated !

So takde symptoms yang teruk after vaccinated cuma sakit tangan mcm vaccine rubella and dizzy mcm loya² gitu. Demam takde as aku dh telan Vitamin C siap² utk boost immune system korang boleh baca pasal Vitamin C  kat sini

Jangan takut dengan suntikan vaksin COVID-19

Untuk korang yang takut untuk disuntik dengan vaksin, tak payah takut lah. Korang patut lebih takut jika korang tak ambil vaksin langsung. Vaksin ni bukan pasti korang tak akan terkena jangkitan COVID-19, tapi risiko itu lebih rendah. Kalau korang kena sekali pun, InshaAllah  kesan sampingannya tidak seteruk jika korang tidak mengambil vaksin.


Dan if korang seorang yang antivaksin atau tidak anti tapi memang tak nak ambil, tolong jangan pengaruhi orang lain untuk tidak ambil juga. Korang tak nak, duduk diam-diam. Jangan nak mengata lebih-lebih ok! Kita jaga kita. 


and last sekali

my utmost gratitude

for all of Malaysian medical heroes.
We salute and thank you.
Now the time has come to do my part to aspire others to arise.

Love,
Kika Mohd








5 comments: