Saturday, September 18, 2021

Pengalaman Diri Sendiri Dan 4 Ahli Keluarga Lain Dijangkiti Covid19

Pengalaman Diri Sendiri Dan 4 Ahli Keluarga Lain Dijangkiti Covid19

Hi korang assalamualaikum

Lama x menulis sebab tengah kumpul kekuatan , untuk pengatahuan semua aku baru recover dari covid bermula jangkitan dari bambee


Kiri bambee & kanan aku

26 July 2021 


bambee tiba2 demam and sakit tekak, dia minta aku belikan covid test, so aku pun beli la dua satu utk aku and satu lagi utk bambee .


Test punya test skali positive , masa tu aku masih rasional ini ujian Allah bagi so start dari tu bambee terus quarantine dalam bilik office dia lepas tu , aku plak start demam terpaksa asing kan Hud sebab takut aku positive dalam rumah pun pakai mask.


Bila aku start demam aku xboleh tidur baring rasa sesak sangat nafas, bambee email cac sepang which kawasan rumah kiteorg dan cac bagi date 29 July 2021 utk kami satu keluarga swab test


Masa tu aku mmg sangat sangat x larat demam terlalu tinggi and bambee terpaksa juga drive bawa kami ke cac , then dh pakai gelang kan kena la ddk diam2, kat rumah . So kami semua quarantine kat rumah je 



Ni pergi CDC sepang untuk swab test. Alhamdulillah Hud jerit skit je haha

Nasib ada travel oxygen boleh guna masa emergency 


31 July 2021 


Bambee kejut aku dia kata dia sesak nafas , masa tu aku dh nak nanges , aku ckp kat dia jom g hospital . We all pack semua barang and barang bambee asing sbb takut x sama tempat. Tapi malang nya doc x check kami sbb kami punya result masih x keluar, and after buat assessment dkt covid assessment centre bambee kena tahan sbb low oxygen , masa tu aku demam so aku terpaksa drive balik bawak budak2 ni 


Alhamdulillah bila adanya ujian mesti ada benda lain Allah bg , rezeki datang dari kawan2 yang xputus anta stock makanan , and paling terperanjat adalah CEO Malindo hantar air oxygen water , sbb wife dia client makeup kakika , Ya Allah masa tu mcm tak baik aku mengeluh ALLAH uji skit je 



Dua hari lepas tu masih x dapat jawapan dan nak jadikan rezeki leader business aku minta tlg kawan beliau untuk check result aku. Masa tu aku dh pasrah dah ya Allah apa pun ujian aku terima dengan hati terbuka cuma jangan la aku mati tu je fikir hahaha. Ada ternyata result aku positive dengan ct value yang sangat rendah


Sini aku buh ct value utk rujukan kawan2 masa hadapan



So dari 5 beranak , bambee aku and anak sulung aku positive , Una and Hud negative tapi Hud dh start demam panas dan tak active . Una plak asyik darah hidung dan aku masih cuba bertenang huhuhu


Semua demam kecuali una, tapi cece cuma demam skit tapi batuk . Una plak keep la berdarah hidung aku ni dah gelabah tetek HAHA , mau x aku demam nak jaga 3 orang sakit , hebat tak hebat aku HAHA ( puji la diri skit )


2 August


Una start demam aku pun terus kemas balik semula baju pergi cac sebab aku mmg dah tak larat sangat2 tak selera makan , gigil semua ada, walaupun Una dan Hud negative aku redah je.


Sampai sana cece lepas assessment sebab tak teruk tapi spo2 aku kantoi and drop sampai 93% . Terus doc suh pergi belakang ambik oxygen, masa tu aku suh diorg tunggu dalam kereta and doc cac sepang sangat baik ye , dia tolong panggilkan budak2 suruh keluar duduk dekat aku.


Sebelah aku ada pakcik dan anak dia Syira kami borak2 ( recently msg Syira dia bgtau papa dia dah takde Al fatihah buat pakcik tu ) baik sangat diorg kenal time tu je tapi syira beli kan lunch utk una sbb una lapar . Masa tu air mata aku mmg murah sangat. Semua org msg pun aku nanges bertapa sayangnya org sekeliling aku rupanya


otw to sg buloh hospital

Then bermula episode quarantine di Hospital Sg Buloh di ward Khas utk ibu or anak negative + positive , we all ddk dalam satu bilik . Aku mmg baring je xlarat sangat , so satu malam kat sana esok pagi buat pcr semula utk Hud dan Una . Aku dan cece buat chest xray


Our first ward dekat hospital kusta , khas utk ibu or anak negative 

Malam tu tgh tidur sbb demam kan mmg tidur je pukul 11 nurse jerit panggil nama , and nurse inform Una dan Hud positive so kami kena tukar ward 


4 July 


Oxygen aku skali lagi drop sebab batuk non stop so aku inform nurse pasang oxygen tapi oxygen x naik paras 95 je. Aku kena tukar ke ward observation tapi aku kena tinggal Hud , skali lagi pening sape plak nak jaga Hud . Thank you KKM transport bambee dr maeps ke Sg Buloh 


5 July 


Jam 3 pagi bambee msg kata dia dh dkt sg buloh , Hud pun dengan dia skali dengan cece n una . Alhamdulillah syukur ya Allah . So me time sekejap dekat ward observation sampai tengahari paras oxygen dah okay doc pindahkan aku ke ward biasa. Aku tanya boleh x aku nak ddk dgn laki and anak aku. Diorg ckp suppose kena pindah ward sbb bapa x boleh skali


Tapi sekali lagi miracle happen , Allah memang bg kami betul2 berehat sampai sihat doc pakar kanak2 tak bagi una n Hud pindah ward dan ada ruang utk aku masuk ward diorg. Aku pun naik ambulance dari ward kusta ke main building 


Finally reunited and terkejut sangat yang KKM tempat kan kiteorg sekeluarga di ward FPP ward which ward VIP org bersalin . Masa tu mmg nanges sedih gembira dpt jumpa bambee setelah berhari terpisah dan dapat berehat dengan tenang sejuppppp main building ada aircond haha


Ni katil aku , bambee & Hud


Cece & Una

9 August


Alhamdulillah dicharged sebab result darah dah okay . Anak2 pun active tapi diorg kena sambung quarantine dekat rumah sampai 12 August


Fuhhhh boleh buat novelkan ??


Terima kasih tak terhingga utk pusat covid dewan orang ramai dengkil , Maeps & Hospital Sg Buloh. Next post aku akan share tips home quarantine dan item item yang di perlukan during quarantine  


Next
This is the most recent post.
Older Post

3 comments:

  1. Alhamdulilah kika n family semua dah sihat. Actually bila x kena kita x tau camne susahnya mereka yg ada pengalaman ni kan. Memang k ret doa sangat klu bole minta dijauhkan. Semoga kika n family akan terus sihat ye.

    ReplyDelete
  2. fuhh peritnya nk hadap..
    alhamdulillah.. Allah permudahkan segalanya..
    semoga terus sihat2 je sume.. =)

    ReplyDelete
  3. Ya Allah..baca satu persatu ayat..suspen rasanya.
    Terbayang situasi bila satu family ammi di seremban pun disahkan covid. Mujur mereka dah agak besar..dan masalahnya ialah mereka terpisah hospital.

    ReplyDelete