Thursday, July 15, 2021

Pengalaman camping bersama anak anak di GG Retreat - Kika Mohd


Pengalaman camping bersama anak anak di GG Retreat

Ada tak di kalangan readers suka camping atau berkhemah? Harini kakika nak cerita pengalaman kedua camping / berkhemah dengan anak anak . Korang mana yang plan nak camping lepas PKP ni boleh cuba tempat kakika pergi after PKP abis nnt.

Tercetusnya idea nak camping ni one day kakika check jadual makeup eh rompong. Jarang skali berlaku terus cakap dekat bambee . Abang jom masuk hutan . Bambee onz selalu

So pertama sekali kita kena plan. Barang apa nak bawak , makan nak makan apa dr pagi sampai malam . Baju cukup ke idok semua kena plan ye

Pengalaman camping bersama anak anak di GG Retreat

Ni list paling penting supaya kita punya percutian dalam hutan teratur seperti rombongan sekolah haha

So tempat utk camping kali ni di GG Retreat , Serendah Selangor . Kawasan dia super bersih tepi sungai 

Pengalaman camping bersama anak anak di GG Retreat

Ni khemah kami , khemah jenama unta / camel sangat besar muat 8 orang dewasa

Pengalaman camping bersama anak

Masa ni kitaorang baru dapat khemah ni and excited nak buka sanggup pergi dekat parking basement buka 

Pengalaman camping bersama anak


Ni adalah portable kitchen kalau di lipat dia nipis je and ada bag khas dia

Pengalaman camping bersama anak

Ni rupa portable kitchen tu cool kan? Boleh susun roti ke apa dalam tu tak risau tengah malam makanan terdedah ke apa

Pengalaman camping bersama anak

Ni antara menu simple yang kiteorg sediakan untuk anak anak supaya mereka kenyang ye. Jangan tatau duduk hutan memang akan lapar tambah lagi kalau ada sungai berendam lama2 dalam air

Pengalaman camping bersama anak

Ni paling special Daging Wagyu beli dekat Village Grocer 

Pengalaman camping bersama anak

Anak anak paling suka yang ni . Mushroom and biskut kita bakooo

Pengalaman camping bersama anak


Pengalaman camping bersama anak

Patty pun kami beli yang dah siap. Sambil bakar  sambil tgk anak anak mandi .

Pengalaman camping bersama anak

Menu malam Bambee and maid kakika suka makan shell out. So kakika dh buat paste siap siap kat rumah. Sampai sini just rebus seafood and masak. Alhamdulillah licin

Pengalaman camping bersama anak

Ni tempat letak all spices. Kakika beli dekat shopee ni bagus utk campers 

Pengalaman camping bersama anak

Ni portable toiletries senang , semua ada lengkap dalam tu . Ni item wajib ada sebab nak jimat space

Pengalaman camping bersama anak

Waktu malam sangat sejuk , kakika bangun jam 4 pagi pergi toilet sebab terlalu sejuk . Allah nikmat dapat tidur macam dalam aircond

Pengalaman camping bersama anak

Puddin celik mata je terus minta mandi . 

Ini je gambar yang kakika ada overall tempat ni sangat la bersih cantik except toilet dia ada berudu uwarghhhh masa nak mandi asyik nampak berudu dalam gayung je T_T

So yang berminat dengan aktiviti berkhemah ni tapi ada anak kecik , redah je . Yang penting kawasan selamat dan cari private campsite yang biasanya ada banyak kemudahan seperti elektrik , toilet , plugpoint , parking .

Doakan supaya covid hilang , tak sabar nak plan utk next trip 

Love ,
Kakika




4 comments:

  1. Wah bagus la Kika mmg preparation yg rapi...!
    Kak ret pun mcm ada plan nak bawa budak2 ni gi camping tp memanjang x jadi...
    Nak kena bawa org lelaki , al maklum rumah kami kekurangan warga lelaki dewasa...

    Tilam tu plak kika pam guna pam letrik ke manual?
    OOO lagi satu , jenuh x nak pasang khemah tu?
    K ret yg khemah besar 4 orang tu ok lagi tp khemah 8 org ni mcm seriau gak nk try pasang, hahaha takut pasang reti nak simpan balik je ke laut kang :D
    nak kena tgu adik balik dari Batu Pahat, sampai ke sudah x sampai2 sebab x leh rentas negeri kan...

    Tq kika, pasni berkenan plak kat dapur portable tu hehehe.
    Nampak gaya kena prepare sket2 la kan, lama2 dah siap semua barang ada rezeki bole terus gi camp..

    GG Treat slalu tgk kat IG diorang, menarik tmpt nya tp sentiasa penuh je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kika apa nama portable kitchen tu, try cari kat shopee tak jumpa plak mcm kika punya hehehe

      Delete
    2. hhaha ok ok dah jumpa da :D

      Delete
    3. Kak retttt,

      Khemah senang pasang janji berdua best kak ret kena betul² prep supaya takde barang tertinggal haha

      Delete