Sunday, June 27, 2021

Cara tukar ikon favicon (tukar logo blogger)


Tutorial ini untuk tukar kan logo ikon "B" blogger pada tab browser tu kepada ikon lain mengikut cita rasa korang sendiri. Korang jugak boleh gantikan dengan ikon format .gif yang beranimasi bagi nampak lagi gempak and interesting lagi blog korang tu. Ikon pada tab tu orang panggil "favicon" .


Ok Jom kita belajar macam mana nak pasang favicon pada blog :-


1. Login dkt blogger.com and cari button setting

2. Dalam button setting ada bawah sekali “favicon”


2. Click dkt situ upload gambar bawah 100mb 


Bagaimana nak dapat kan favicon yang lebih menarik dan smart? beranimasi?

Cara Mudah & Cepat : Untuk yang nak cepat dan jimat kan masa korang just search saja kat CANVA korang boleh search keyword seperti favicon, flower icon, car icon, animated icon, pirate icon, alphabet icon dan sebagainya ikut minat dan boleh save gambar and upload dkt setting





Dapat sesuatu?




3 comments: