Adakah Quinoa Lebih Baik Daripada Nasi? Ketahui 7 Manfaatnya - Kika Mohd

Ramai kawan dalam friendlist mula menggunakan bijirin quinoa sebagai pengganti nasi sebagai sumber karbohidrat dalam makanan. Mereka yang ingin menurunkan berat badan tetapi ingin makan seperti biasa akan menjadi quinoa sebagai pengganti nasi kerana ia mempunyai lebih tinggi kandungan protein dan juga serat serta mudah dimasa sama seperti beras biasa.


Adakah quinoa ia lebih baik dari nasi? 

Quinoa sebenarnya adalah makanan yang  berunsur yang sama seperti bayam atau ubi bit. Tetapi apabila anda masak quinoa di dalam air panas ia akan menjadi tekstur seperti beras ataupun kuskus. Cara memasak quinoa adalah sama seperti memasak nasi putih. Beras putih adalah kanji halus, jadi ia mempunyai indeks glisemik yang tinggi dan bukan pilihan yang baik bagi yang ingin menjaga berat badan.  Jadi jika anda merancang untuk makan nasi putih, pertimbangkan menggantikan quinoa kerana ia mempunyai kandungan protein dan serat yang tinggi.

Satu cawan quinoa yang dimasak mempunyai kira-kira 40 kalori lebih sedikit berbanding jumlah yang sama jika menggunakan beras putih. Nasi mempunyai hampir 15 kali ganda kandungan karbohidrat, dan quinoa  pula mempunyai 5 gram serat dan 2 gram protein yang lebih berbanding nasi. Jadi quinoa bukan sahaja akan membantu anda mengurangkan pengambilan kalori, tetapi ia juga akan membuatkan anda cepat kenyang.


cara memasak Quinoa senang je

Membantu mengurangkan kolesterol

Makan satu cawan bijirin ini (185 gram). Anda akan terkejut untuk mendapati bahawa ia mengandungi jumlah kolesterol dan jumlah yang sangat kecil garam (13 mg,hanya 1 peratus). Ia juga mampu mengurangkan peluang anda untuk mendapat serangan jantung atau strok. Bagus kan?

Kandungan serat dua kali ganda berbanding bijirin lain

Jika anda makan makanan yang mengandungi serat yang cukup, anda akan dapat mengurangkan banyak masalah kesihatan seperti sembelit, kencing manis dan obesiti. Berbanding dengan bijirin lain seperti gandum dan barli, quinoa mempunyai dua kali ganda jumlah serat di dalamnya.

Ia merupakan sumber riboflavin

Quinoa mempunyai kandungan vitamin B2 ( riboflavin ) yang tinggi dan juga membantu mengekalkan tahap tenaga anda. Ia boleh membantu untuk memecahkan karbohidrat dan lemak. Jika anda mendapat cukup vitamin B2, anda akan lebih bertenaga dan juga mempunyai kulit yang lebih baik, penglihatan yang lebih tajam dan saraf kuat.

Kandungan magnesium lebih tinggi

Jika anda mengalami kekejangan semasa tidur, itu bermakna anda kekurangan sumber magnesium dalam badan. Jadi magnesium akan berkurangan melalui perpeluhan dan memberi kesan kepada saraf dan otot. Anda perlu 300mg hingga 600mg magnesium sehari, jadi quinoa adalah sumber yang baik yang perlu dimasukkan ke dalam menu harian anda. Beberapa kajian juga mendapati magnesium penting untuk metabolisme yang optimum dan melancarkan pengaliran darah dalam badan.

Membantu mengurangkan berat badan

Satu hidangan tipikal quinoa mempunyai kira-kira 170 kalori, lebih baik daripada hidangan pasta iaitu kira-kira 370 kalori. Anda boleh menyimpan kiraan kalori yang rendah dengan menambah salad atau sayur-sayuran.

Memastikan tahap gula darah anda stabil

Dalam usaha untuk mengelakkan diri daripada terkena penyakit kencing manis, adalah penting bahawa gula dalam darah anda (indeks glisemik) berada pada paras yang rendah. Karbohidrat ringkas (seperti roti, kek dan pasta) akan meningkatkan tahap gula dalam darah anda dan anda akan mendapat keinginan untuk makanan lebih banyak perkara manis. Tetapi jika anda makan quinoa, maka kandungan serat melambatkan keseluruhan proses itu dan bermakna peluang anda untuk mendapatkan kencing manis dapat dikurangkan.

Ia meningkatkan memori

Otak kita memang sukakan gula dan lemak. Malah, otak kira sendiri pun terdiri daripada 60% lemak, tetapi kita perlu sentiasa menjaganya dengan makan makanan yang mengandungi minyak zaitun, ikan dan kacang serta mineral lain untuk menjaga daripada terkena demensia dan kehilangan memori. Bahan terbaik untuk meningkat memori adalah flavonoid yang terdapat di dalam quinoa.Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bernam Nature Hut , “private campsite” yang menarik di Tanjung Malim Perak

decor dari?

Pengalaman camping bersama anak anak di GG Retreat - Kika Mohd